Zorgen over cryptolockers bij bedrijven in Nederland

Cryptolocker

Zorgen over cryptolockers bij bedrijven in Nederland

Goor – Het komt de laatste tijd veel voor: e-mails die in bedrijven worden geopend en een virus blijken te bevatten. Bij de venijnige soort (cryptolockers) bestaat de kans dat het hele ICT systeem besmet en direct ‘gegijzeld’ wordt. De besmette data kan alleen met veel moeite en een goede back-up worden teruggehaald. Of er moet een groot bedrag worden betaalt aan de partij die de cryptolocker heeft gemaakt. Op woensdag 19 oktober maakt Wazda-IT Solutions hierover een live uitzending op Facebook.

“Helaas hebben we het ook al bij een paar van onze klanten meegemaakt”, zegt Mitchel Ponsioen van het ICT bedrijf uit Goor. “Gelukkig hadden de meesten van hen een goede back-up van hun data”. Maar niet iedereen kiest voor periodiek onderhoud en degelijke back-up controles. “Dat is iedereen zijn goed recht. Maar wij worden soms te laat ingeschakeld en kunnen dan alleen nog redden wat er te redden valt. En dat is dan balen. Niet alleen voor ons, maar vooral voor de klant.”

Wazda-IT Solutions doet veel aan voorlichting bij klanten en het overige netwerk van het bedrijf. Zo worden er video’s gemaakt en blogs over geschreven. “De cryptolocker mailtjes zijn de laatste tijd zo goed, dat ze bijna niet meer van echt zijn te onderscheiden. Het lijkt dan of je e-mail krijgt van KPN, Ziggo, of een ander groot bedrijf”, legt Ponsioen uit.

Na openen is 1 verkeerde klik soms al voldoende om een cryptolocker te lanceren. Een groot deel van de data op de servers van een organisatie gaat dan ‘op slot’. De sleutel kan voor bedragen van soms wel 6000 euro worden ‘gekocht’ bij de maker van het virus. Heel soms kan het via andere wegen worden terug gehaald.

Een eenduidige oplossing ziet Ponsioen in de nabije toekomst nog niet. “Er kan veel worden gewonnen als er door de bedrijven en organisaties goede voorlichting wordt gedaan naar hun personeel. Iedereen die met e-mail werkt, zou een ‘verdachte mail’ moeten kunnen herkennen. Daarnaast is een dagelijkse back-up en een goede spamfilter natuurlijk key”.

Wazda-IT Solutions maakt over het thema ‘cryptolockers, hoe herken je ze en wat kan je er aan doen’, op woensdag 19 oktober om 12.00u live uitzending op Facebook. Specialisten van het bedrijf zullen op eenvoudige wijze uitleg geven over het thema en andere relevante ICT zaken. Er kunnen vragen worden gesteld die live worden beantwoord. De uitzending duurt ongeveer 20 minuten en is gratis te bekijken voor iedereen met een Facebook-account. Voor wie een melding wil krijgen is het liken van de Wazda-Facebookpagina voldoende.

 Direct meer informatie: tel: 088 1167000 of mail naar m.ponsioen@wazda.nl


Sinds 2011 mag Mitchel zich ondernemer noemen als Managing Director bij Wazda-IT Solutions. Wij promoten samen slimmer werken. ICT oplossingen welke echt bijdragen aan jouw organisatie. Dit doe ik, trouwens iedereen bij Wazda, graag op basis van Zakelijke Vriendschappen: Elkaar echt leren kennen, weten wat er speelt en waar de behoefte ligt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *